Tävling
Var med och tävla ni också.
Presenter
När jag var hemma i helgen fick jag med mig lite presenter hem. Jag fick en kokbok - Fester & bufféer, ur allt om mat. Fick även med mig två saker från Gourmet Sverigeskafferiet, Rapsolja med Apelsin och Saffran och Lingon Balsamico. Har lite tankar på vad jag ska använda dessa till, men när det blir får i se. Återkomer när jag testat dem.
Boken verkar helt underbar, många recept som verkar bra och även hur mycket mat som går åt vid bufféer. I boken finns också bröloppsmenyer, olika årstids- och högtidsmenyer.
Någon som testat någon av dessa från Sverigeskafferiet?
Tips på vad man kan använda dem i?
Köttfärslasagne
Lasagne har varit min favoriträtt sedan jag var liten. Nu på senaste tiden har den kommit lite skymundan av alla nya rätter som jag har testat. Men tyckte att det var dags för den gamla godingen att åter komma på matbordet.
Recept
Detta behövs till köttfärsåsen
ca 400g nötfärs
1 gullök
1 vitlök
1 fpk passerade tomater
1 tärning köttbuljong
½ msk soya
oregano, salt & peppar
Detta behövs till bechamelsåsen
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vällagrad ost
6 dl mjölk
salt & peppar
Lasagne plattor ca 9 st
1 dl riven stark ost
Gör så här
1. Köttfärssåsen
Hacka löken och pressa vitlöken. Bryn i en panna, häll sedan i köttfärsen och stek. Häll sedan i buljongtärningen, soyan, de passerade tomaterna. Koka upp. Krydda med salt, peppar & oregano.
2. Bechamelsåsen
Smält smöret i en kastrull. Tilsätt mjölet och rör runt. Tillsätt ca 2 dl mjölk och rör om ordentligt. När det blivit tjockt häll i resten av mjölken. Koka upp och tillsätt ost, salt & peppar. Koka lite till ca 1 min för att få bort mjölsmaken.
3. Lasagnen
Häll halva behamelsåsen på botten av en ugnsform. Lägg lasagne plattor. Häll över halva köttfärsåsen. Lägg ett lager lasagne plattor. På med resten av köttfärsåsen. Lätt ett sista lager med lasagneplattor. Häll över bechamelsåsen. Strö över lite riven ost. In i ugnen i ca 40 minuter på 225 grader.
Lax i ugn med spenat
Måste börja med att tacka för alla kommantarer som börjar ramla in här i bloggen. Känns skönt att få lite respons och tips. Nu när snön börjar försvinna och solen börjar titta fram mer och mer känns det äntligen som att våren börjar komma. Till helgen ska jag äntligen åka hem till mina föräldrar efter tentan. Ska bli skönt att bli lite omhändertagen och bortskämd. Jag ska få önska mat :) Frågan är vad ska jag önska, något tips?
Idag åt vi en god laxrätt som förmodligen många barn till och med skulle kunna äta som inte gillar fisk. Den serveras med tagiatelle till. Min kompis "laxhatarn" som numera är "laxälskarn" har väntat att detta recept ska komma upp på bloggen så nu äntligen.
Lax i ugn med spenat
Detta behövs
400g laxfilé
200g bladspenat
3 dl matgrädde
1 msk citronsaft
ca 1 dl starkost riven
citronpeppar & salt
Gör så här
Koka pasta.
Lägg bladspenaten i botten på en ungsform (är bladspenatens fryst, tina och krama ur först). Dela laxfilén i 4 bitar och lägg över spenaten. Krydda med citronpeppar och salt. Häll över citronsaften över laxen. Häll över grädden och strö ost över laxbitarna. Ställ in i ugnen i ca 15 min, med ugnen satt på 225 grader.
Testa detta om du inte gjort det!
Kinainspirerad kyckling
Ikväll ska vi kolla på film här hemma. I slutet av denna vecka kommer jag att ha tenta, så jag hoppas att jag kommer att hinna med boggen i veckan trots endel plugg.
Till middag idag blev det en kinaispirerad kyckling, receptet kommer från arla.se
Blev sugen på det efter att ha läst receptet i en annan blogg, kommer tyvärr inte ihåg vilken det var..läser en hel del olika.
Detta behövs:
500 g kyckling
2 stora gulalökar
3 vitlöksklyftor
1 dl osaltade cashewnötter
1 msk soya (1½ msk tycker jag det behövs)
(½ klycklinbuljongtärning + 1 dl vatten skulle jag lägga till)
2,5 dl matgrädde
salt & peppar
potatismjöl
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar. Skiva löken och vitlöken. Bryn vitlöken och löken, ta av. Doppa kycklingen i potatismjöl. Stek kycklinen, blanda i löken, soya, cashewnötterna, grädden, salt & peppar. Låt koka i 3-4 minuter.
Servera med ris.
Ett gott och enkelt recept, tycker att arla.se har många enkla och goda recept.
Nu blir det Fighter - sambon har valt film :)
Lövbiff & hasselbackspotatis
Något som brukar ätas ganska flitigt här hemma är champinjonsås, det är så gott :)
Idag blev det till champinjonsåsen lövbiff & hasselbackspotatis.
Lövbiff med champinjonsås
Detta behövs
400 g lövbiff
200 g champinjoner
1 gullök
1 msk soya
½ köttbuljontärning
4 dl matgrädde
salt, peppar & kött&grillkrydda
Gör så här:
Krydda lövbiffen med salt, peppar och grillkrydda. Bryn i stekpannan.
Hacka och skiva löken och champinjonerna. Häll i stekpannan där lövbiffen stektes, krydda med salt och peppar.
Bryn och häll sedan i soya, köttbuljong & grädde. Häll i lövbiffen och koka ihop.
Hasselbackspotatis
Detta behövs
ca 8 små potatisar, eller 4 stora (delas på mitten)
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
½ dl ströbröd
salt & peppar
Gör så här
Skala potatisen, skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Blanda ihop olja, pressad vitlök, salt och peppar. Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensa på olivoljan på potatisen. In i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Ta ut potatisen ur ugnen, pensla på lite mer olja, och häll på ströbröd. In i ugnen i ytterligare 10-20 minuter.
Ska försöka uppdatera lite oftare nu i veckan :)
Fredagsmys & melofestivalen
Har varit trött i helgen och vilat upp mig ordentligt inför kommande vecka.
Igår såg vi på melofestivalen med några vänner och åt tacos, lite vin blev det också. Senare på kvällen fick vi för oss att spela spel, Party Alias och Uno blev det.
Härligt att Anna Bergendal vann, tyckte hon var bäst, vem ville ni skulle vinna?
Tänkte bjuda på en bild på räckmackorna
Ikväll har Wipe out på kanal 5 säsongspremiär, det måste ses :)
Potatisgratäng med kassler och vitlöksost
Igår var jag på en ansiktsbehandlig, ett riktigt skönt avbrott i tentaplugget måste jag säga.
Här kommer receptet på min egenkomponerande potatisgratäng med kassler och vitlöksost, som vi åt igår.
Detta behövs
ca 1 kg mjölig potatis
ca 400 g kassler
100g färskost med smaken vitlök och örter
1 gullök
2 vitlöksklyftor
ca 8 dl matgrädde
salt & peppar
Gör så här
Skala och skiva potatisen. Hacka löken och skär kassler i lagom små bitar.
Lägg potatisen i ett lager på botten av en ungsfast form. Häll hälfen av kasslern och hälften av löken över potatisen. Dutta ut vitlöksosten över, krydda med salt och peppar. Lägg ett lager till med potatis, ta resten av kasslern och löken, pressa sedan över vitlöken och salta och peppra. Lägg ett till lager med potatis.
Häll över grädden. In i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter, eller tils potatisen är mjuk.
Servera görna med en sallad.
Chicken nuggets
Sedan jag började se på svt:s Landet Brunsås, har jag börjar fundera över vad jag stoppar i mig. Alla smakämnen och annat som är dåligt för hälsan.
Idag blev jag jättesugen på Chicken nuggets, så jag bestämde mig för att göra mina egna.
Chicken nuggets med ris och currysås
Detta behövs
ca 400 g kycklingfilé
2 dl ströbröd
1 dl riven parmesanost
1 ägg
smör
citronpeppar
salt
Gör så här
Banka kycklingen platt. Skär kycklingen i 4 cm bitar.
Vispa upp ett ägg i en djup tallrik.
Blanda ströbröd, parmesanost, salt och citronpeppar i en djup tallrik.
Doppa kycklingen i ägget och sedan i ströbrödblandningen.
Stek i smör på medelvärme tills genomstekt.
Kontrollera om ni är osäkra på att dem är klara.
Detta kommer vi att fortsätta äta här hemma, det var supergott.
Fläsk med löksås
Idag blev det här hemma riktig husmanskost. Skönt att komma hem tidigt idag, då hann jag med lite tvätt och städ. Imorrn blir det till att åka och storhandla. Ikväll ska jag planera veckans mat.
Fläsk med löksås
Detta behövs
Fläsk ca 400 g
2 lökar
½ grönsaksbuljongstärning
5 dl mjölk
2 tsk soya
maizena redning
salt & peppar
Gör så här
Stek fläsket. Bryn sedan löken i det kvarvarande fettet.
Smula över grönsaksbuljonen. Häll i mjölken och soyan, rör om.
Häll i ca 2 msk maizena. Krydda såsen med peppar och ev salt.
Servera med potatis
Pastagratäng minus broccoli
Det skulle blivit en pastagratäng med kassler, broccoli och ädelostsås, bara det att jag totalt glömde bort broccolin.
Resultatet fick ändå godkänt av min sambo, som frågade om jag blivit glömsk...så kan det vara när man har mycket runt om kring sig.
Här är iaf resultatet:
Jag tänkte ge er det rätta receptet, då det är lite godare faktiskt, men gillar man inte broccoli så fungerar det utan :)
Pastagratäng med ädelost, kassler och broccoli
Detta behövs
Pasta ca 5 dl torr
Broccoli ca 15 små buketter
ca 400 g kassler
2 msk mjöl
ca 30 g smör
5 dl mjölk
ca 100 g ädelost
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan. Ev koka broccolin.
Skär kasslern i små fyrkanter.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölet och blanda ihop. Häll i ca 1 dl och blanda om, sedan reseten av mjölken.
Låt koka upp. Krydda med salt och peppar, i med ädelosten.
Häll hälften av pastan i botten på en ugnsfast form, häll i kassler och broccoli, sedan resten av pastan över.
Häll över såsen och in i ugnen i ca 20 min på 225 grader.
Time to study..
Gucamole
Gucamole, är enligt mig en nödvändighet när man äter tacos. Den ska självklart vara hemmagjord :)
Receptet som jag använder mig av är enkelt, men mycket gott.
Gucamole
2 avocadon
4 msk creme fraiche
1 tsk citronsaft
1 stor vitlöksklyfta
salt & peppar
Mixa ihop alla ingredienser, klart!
Ett tips, blir det gucamole kvar. Lägg plastfolie över gucamolen och tryck till så att det inte finns luft mellan plasten och gucamolen, då håller den sig grön och fin!
Slappar helg..
Filmen Valentine's Day var bra tyckte jag :) Hade varit mysigt att se den på alla hjärtans dag.
Ikväll blir det Tacos här hemma, det är så gott!
Recept på Gucamole kommer senare.
Tips på en bra hyrfilm?
Valentine's day
Ikväll ska jag och några vänner på bio. Vi ska se Valentine's day. Har hört av flera att den ska vara väldigt bra!
Hoppas på det. Imorrn kan ni få en recension :)
Blir hämt-mat och vin kväll efter bion. Ska passa på att träffa mina kära vänner när man har lite tid mellan allt pluggande!
Har ni sett Valentine's day? Isf vad tyckte ni?
Pasta carbonara
Testa receptet vet jag!
Hallonmuffinsen med limefrosting, åts på universitetet idag till eftermiddagsfikat och de blev en hit!
Idag blev det Pasta Carbonara här hemma.
Pasta Carbonara
Detta behövs
2 pkt bacon
1 gullök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
100 g riven parmesan
4 dl grädde
salt & peppar
ca 500 g pasta
Gör så här
Koka pasta
Klipp/skär baconen i lagom små bitar. Stek dem halvknapriga.
Skär löken och pressa vitlöken. Häll i pannan över baconen och stek samman detta.
Blanda ägg, grädde, riven parmesan i en bunke. Salta och peppra. Vispa ihop detta.
När pastan kokat klart häll av vattnet och blanda i bacon och lökblandningen, rör runt.
Blanda sedan i blandningen i bunken, rör om.
Ev värm på plattan så den blir lite mer krämig, men tänk på att ha låg värme och blanda runt hela tiden.
Design - under uppbyggnad
Nu har det äntligen börjat hända saker med designen här på bloggen, men den är fortfarande under uppbyggnad.
Det är min supergulliga vän M som håller i designtrådarna :)
Tack för hjälpen hittils!
Hallonmuffins med limefrosting
Nu kommer receptet som jag tidigare lovade.
Hallonmuffins med limefrosting
8 st stora
Hallonmuffins
150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl frysta hallon
Gör så här
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda runt.
Tillsätt vaniljsocker och rör om. Tillsätt vattnet. Rör ner mjölet ochbakpulvret blandat.
Häll i hallonen och rör om.
Fördela smeten i 8 stora muffinsformar.
In i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
Frosting
60 g smör
125 g Philadelfiaost
4 dl florsocker
skalet från 2 lime
Blanda ihop alla ingredienser men bara skalet från 1 lime när smöret har rumstemeratur. Ställ in i kylen till det stelnat lite.
Spritsa ut frostingen på muffinsen när de har svalnat.
Betyget här hemma efter provsmakning var mycket gott!
Laxgratäng
Jag efterlyser en sprits, så jag sätter upp det på min önskelista. Om ni ser potatismoset runt om gratängen förstår ni vad jag menar :) Jag sa till min sambo att "det ser ut som en korv runt skiten"..haha nästa gång ska jag, göra om och göra rätt. Men idag bjuder jag på misslyckandet.
Såg ni halv åtta hos mig idag, hennes fördrink...något sådant skulle inte jag kunna servera.
Laxgratängen ska jag använda imorgon i ett försök att omvända en laxhatare..får se om det blir köpemat för henne till lunch, eller om hon tycker om det, meddelar er det imorgon.
Nu till receptet på Laxgratängen:
Falsk fläskfilé
Kvällens middag tar ett tag att göra, eftersom färsen ska vara ca 2 timmar i frysen. Men det går bra att förbereda dagen innan och ta upp en stund innan så den får tina lite.
Falsk fläskfilé
Detta behövs:
400g fläskfärs
1 msk aromat
100g champinjoner (färska blir godast)
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk mjöl
1 dl vatten
Örtagårdskrydda (Santa Marias är god)
Gör så här:
Blanda färsen med aromaten, knåda ihop. Gör till en rulle (som en fäskfilé) och rulla in i plastfolie och in i frysen.
Låt färsen ligga i frysen tills den är halvfryst, ta ut och skär upp i skivor ca 2 cm tjocka.
Bryn i panna med lite salt och peppar. Häll i ugnsform.
Skiva champinjonerna och fräs dem. Häll dessa över färsbitarna.
Strö över örtagårdskrydda.
Häll i grädde, creme fraiche, och vatten+mjöl (blandat) i pannan, värm upp.
Häll detta i ugnsformen.
Ha i ugnen i ca 15 min på 200 grader.
Servera med pasta.
Ihopkok
Resultatet blev godkänt, även om jag skulle vilja byta ut korven mot kassler.
Imorrn blir det veckoshopping, det ekar just nu i kylen..
Pasta & vitlöksås med bacon och korv
Detta behövs:
4 hotdogs
½ pkt bacon
50 g creme cheese vitlök och örter
1½ dl creme fraiche
2 dl vatten
1 sharlottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Gör så här:
Hacka korv, bacon och lök. Bryn detta tilsammans, pressa över vitlöksklyftan. Häll i creme cheesen och creme fraichen, låt detta smälta ihop. Häll i vatten och krydda med salt och peppar.
Servera med pasta till!