Dukning

En sån här dukning skulle jag inte tacka nej till, enkelt men ändå elegant.


Bild lånad från: Mateus.se

Jag fyller år om cirka en månad, och börjar kolla på saker som jag önskar mig. Mateus porslin står högt upp på listan, turkost som på bilden ska det va tycker jag :)

Vad har ni för porslin hemma?

Frukostinspiration

Många av mina kära vänner, och även jag har det lite jobbigt med vad man ska äta till frukost.
Oftast blir det samma sak under en lång period, sedan byter jag till något nytt.

För mig består frukosten ofta av kaffe & smörgås, om jag ska erkänna ibland bara kaffe..

Efter att ha funderat ett tag har jag gjort en liten inspirationslista.

Frukostinspiration:

Smörgåsar/knäckemackor/tunnbröd - tänk på att det finns många olika brödsorter, brukar du äta ljust bröd testa mörkt bröd eller varför inte knäckebröd eller tunnbröd ett tag. Varför inte baka eget bröd?

Pålägg - ost (testa att byta ut osten som alltid köps hem mot någon intressant), cremecheese finns i hur många olika smaker som helst, mjukost, skinka, kassler, luftorkadskinka, salami, medwurst, lördagskorv, lax, kaviar, leverpastej, keso, köttbullar, rostbiff, rödbetssallad,  potatissallad, kyckling...ja bara fantasin sätter gränser!

Youghurt & fil - finns i hur många smaker som helst. Ät med något gott till exempelvis honung, bär, müsli, cornfakes och sylt. Varför inte göra en smoothe?

Ägg - på macka kokt eller stekt. Som scrumled eggs med bacon, lufttorkad skinka eller varför inte kassler.

Frukt och grönsaker -köp hem olika frukter t.ex. apelsin, banan, äpple, päron skär upp och ät på morgonen. Gör ev en fruktsallad. Grönsaker som tomat, gurka, paprika, avocado, ruccola, rädisor, purjolök, piffar definitivt upp favoritpålägget.

Juice - gör egen eller köp hem någon du inte testat förut.

Kräm & mjölk - finns många olika smaker, varför inte göra en kräm själv?

Saftsoppor - nyponsoppa, blåbärssoppa, fruktsoppa.

Gröt - havregryn, mannagryn, klappgröt mfl. Variera med t.ex. sylt, äppelmos och bär.

Vad äter ni till frukost?



Helstekt fläskfilé med trattkantarellsås & klyftpotatis

En lite för sen lördagskvällsmat. Vi skulle egentigen ha ätit detta igår, men efter all shopping var vi hungriga som vargar och bestämde oss för asistisk buffé.


Helstekt fläskfilé med trattkantarellsås & klyftpotatis


Trattkantarellsås
25 g smör
ca 1 dl torkade kantareller
4 dl vatten
2 st sharlottenlökar
2 tsk soya
2 dl grädde
1 msk maizena redning
salt & peppar

Lägg kantarellerna i vattnet. Låt stå i 1-2 timmar. Ta upp kantarellerna och krama ur dem. Sila vattnet som kantarellerna låg i. Skala och hacka löken. Bryn kantareller och lök i smöret. Häll över det silade vattnet och häll i soyan, koka ca 2 min. Häll i grädde och maizena låt puttra på låg värme i ca 3 min.

Helstekt fläskfile
Fläskfilé
ca 25 g smör
Salt
Peppar
Grillkrydda

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén, gnid in salt, peppar och gillkrydda.
Smörj en ugnsfastform. Bryn fläskfieén i stekpanna för färg. Lägg i fläskfién i formen. Stoppa i en ugnstermonmeter i mitten på den tjockaste delen.
In i ugnen tills 67 grader. Lägg filén i ugnsfolie, låt ligga där i 15 minuter. Skär upp.



Fest & bröloppsmässa

Idag har jag varit på fest & bröloppsmässan här i Örebro. Mycket fina klänningar, buketter och framförallt goda snittar, praliner och tårtprover :)

Ska snart iväg och träna. Efter det så ska jag börja göra iordning fläskfilén.
Håll utkik efter recept och bilder, kommer senare under kvällen.

Ha en trevlig söndag och njut av sista helgdagen!

Bokrea tips

Vill man ha inspirerande och kokböcker med fina bilder köp hem:

Tinas kök - Av Tina Nordström
Stora Köksskolan
- ur allt om mat med Charlotte Jenkinsson.



Hittade dem på Bokia i Mariebergsköpcentrum. 230 kr för bägge ett fynd!

Har ni köpt något på bokrean?


Dinkelbröd

Har hela förmiddagen bakat dinkelbröd. Skulle kalljäsa, så det tog sin lilla tid.

Dinkelbröd



Detta behövs:
5 dl kallt vatten
25g jäst
1 msk olja
1 ägg
2 tsk salt
13 dl dinkelsikt

Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör ihop till en smidig deg.
Jäs i ca 1½ timme, eller till dubbel storlek. Knåda degen och lägg tillbaka i bunken.
Jäs igen. Dela upp i 3 baguetter eller 14 bullar. Lät jäsa igen på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min.
Sätt på ugnen på 250 grader. Grädda i ca 15 min.


Hamburguesas con queso

Har idag testat och göra egna hamburgerbröd, då jag tycker köpebröden är så torra.
Resultatet blev bra, även om receptet måste modifieras lite. Bröden blev lite för små, och sesamfröna fastnade inte så bra.

Hamburgerbröd

Innan gräddning


Färdiga


8 hamburgerbröd (i orginalrecept 10)
Ingredienser:
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
6 dl vetemjöl (i orginalrecept 7)
sesamfrön

1. Smält smör, häll i mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula jästen i en bunke, häll på lite av spadet. Rör om så jästen löses upp.
3. Häll på resten av spadet, Blanda i salt, socker, och nästan allt vetemjöl. Arbeta tills en smidig deg.
4. Jäs under kökshandduk i minst 30 min.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda.
6. Dela i 8 delar, gör runda bullar.
7. Doppa alla bullar i sesamfröna.
8. Låt jäsa i 10 min på ungsplåt med bakplåtspapper.
9. Lägg över bullarna och tryck till med en plåt (var inte rädd för att trycka till ordentligt).
10. Jäs i ytterligare 40 min.
11. Sätt på ugnen på 250 grader.
12. Grädda i ca 7 minuter.

Recept från: Receptcentralen.se


Så här ser de färdiga hamburgarna ut


Hamburgarna:
Blandfärs, salt, peppar och grillkrydda.
Forma till platta runda burgare, större än bröden.

Smaklig måltid :) 
 

Kameran har kommit!

Nu har min nya kamera kommit, måste bara hämta ut den. Testar ikväll hur bilderna blir!



Hoppas ni har en bra dag och får en trevlig helg!

Kyckling med currysås

Nu får det vara slut på snö tycker jag. Här i Örebro har det snöat hela eftermiddagen, och det snöar ännu!
Det är bra för alla sportlovsbarn, men det blir lite svårt att ta sig fram på vägarna.

Idag har min dator krånglat, internet svarar inte, men spotify fungerar, så det är ju inte internet anslutningen det är fel på. Någon som vet vad som kan vara fel?

Ikväll blev det Kyckling med currysås:


Som ni kanske ser älskar jag sås :)

4 portioner
Detta behövs:
3 kycklingfileér
Olivolja
1 lök
2 tsk curry
½ msk soya
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt och peppar

Gör så här:
Skär löken. Skär kycklingen i lagom stora bitar. Bryn curryn i oljan, tillsätt lök. När löken börjar bli mjuk tillsätt kycklinen och bryn den. Tillsätt buljongtärningen, soyan och häll över vatten, låt puttra i ca 5 min. Tillsätt grädde, rör om i ca 1 min. Klart!

Servera med ris och ev en sallad. 

Ny kamera

Har nu beställt en Olympus mju 7010 :) Hoppas på snabb leverans så bilderna här i bloggen kan få lite bättre kvalitet.

Hoppas även att min kompis tar tag i min design här i bloggen snart. Nu ska jag läsa Elle mat & vin för lite inspiration, har bara bläddrat lite i den hittills och det verkar finnas en del goda recept.
Ni som köper mattidingar, vilka brukar ni läsa?

 


Lill-lördag

Idag har det varit kanonväder, solen har strålat hela dagen och det gör att men blir på bra humör. Solen har här under viterna annars lyst med sin frånvaro.

Till middag blev det idag fetaosstbiffar, ugnsrostade rotfrukter, tzatsiki och en grekisk sallad.


Förlåt för kvlaitén på bilden, min kamera har gått sönder!



Fetsostbiffar:
400g blandfärs
3 bitar formfranska (utan kanter)
ca 75 g fetaost
En gul eller röd lök

Skär löken. Blanda ihop allt i en bunke. Rulla köttfärsröran och platta ut till lagom stora biffar (tänk på ett dem krymper). Stek i stekpanna.


Ugnsrostade rotfrukter:
Jag använde mig av potatis, morötter, kålrot och vitlök.
Skär allt i små tärningar, utom vitlöken, skiva den tunt.
Lägg på en plåt med bakpapper och häll över ca ½ dl olivolja, salta och peppra.
In i ugnen på 225 grader tills de är mjuka och fått färg.


Tzatsiki:
2½ dl turkisk youghurt
ca 10 cm gurka
1 stor vitlöksklyfta
salt, peppar & oregano

Riv gurkan på den finaste delen av rivjärnet. Krama ur vätskan, och lägg på hushållspapper för att rinna av ytterligare. Blanda den turkiska youghurten i en bunke, häll i den avrunna gurkan, salt, peppar och oregano. Presa tillsist i vitlöken. Låt stå ett tag innan servering så får hela tzatsikin mer smak.





Grekisk sallad:
Sallad (valfri)
Grurka
Tomat
Rödlök
Fetsost
Oliver
Avocado

Till hade jag en salladsdressing från ICA Grekisk salladsdressing mix. Den blandades bara med vatten och olivolja, sen blandades den i salladen.

Nej, nu måte jag verkligen lägga en beställing på en kamera, min har gått sönder, så detta är mobilbilder förlåt för den dåliga kvalitén!

 

 


Kyckling med bacon, pesto & pinjenötter

Detta recept lärde jag mig av en kompis på gymnasiet, är supergott till pasta.
Förberedde såsen innan jag åkte till universitetet, smabon kokade pasta tills jag kom hem :)
Vill man ha en lite lyxigare känsla servera med tagiatelle till.





Detta behövs till 4 portioner:
3 kycklingfileér
1- 1½ paket bacon
3 tsk grönpesto
4 dl matlagningsgrädde
ca ½ dl pinjenötter
Pasta

Gör så här:
Koka pasta. Skär/klipp baconet och stek knaprigt. Lägg på papper så fettet rinner av.
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Bryn kycklingen. Häll i baconet och peston, häll i grädden och låt puttra i ca 3 min. Rosta pinjenötterna i en varm panna. Strö dem över såsen. 

Smaklig spis :)

 

 


Snabb lunch

Efter träningen idag svängde jag ihop en snabb och god lunch.
Det blev Tonfiskpasta.

Detta behövs till 2 portioner:
Pasta
½ tonfiskburk (i vatten)
5 msk creme fraiche
2 msk röd lök (finhackad)
Salt, peppar & piffikrydda

Gör så här:
Sätt på pasta vattnet
Blanda tonfisk, creme fraiche och kryddor. Ställ kallt.
Koka pastan
Klart! :)


Tonfisk är något man antigen hatar eller älskar, tycker ni om det?

 


Smoothie

Jag har äntligen tagit tag i min träning, efter att kroppen har legat i vila i ca 1 ½ år så kände jag att det var dax att göra något min kroppsform.

Innan träningen var det standard med tv-kväll, och gott till. Ostbågar och choklad är ju favoriten.
Nu när jag börjat träna vill jag inte förstöra formen med allt för fet mat i veckorna, och ostbågar och cholkad har jag försökt göra mig av med.

På kvällana känner jag fortfarande gottis-sug, eller sug av att äta/dricka ngt. Räddningen har blivit smoothies och kolsyrat vatten i alla dess smaker i min sodastream.

Ikväll blev det en smoothie på hallon, banan och mjölk.





Recept:

1 banan
ca 3 dl lättmjölk
1 dl frysta hallon

Gör så här:
Mixa ihop allt med en stavmixer, häll i ett glas och kvällen är räddad från godis och andra frestelser.


Andra som har samma sötsug på kvällarna? Tips på andra nyttigheter?


Sambons favorit

Ikväll fick sambon välja vad vi skulle äta till middag, då blev det som ofta när han får bestämma:

Blomkålsgratäng

Detta behövs för 4 personer:
Ett blomkålshuvud
400 g kassler
½ grönsaksbuljong
2 ½ msk mjöl
1 msk smör
4-5 dl mjölk
1-2 dl riven ost
Salt, peppar & aromat


Gör så här:
Sätt på ungen på 225 grader.
Sätt på vatten i en kastrull som blomkålen får plats i.
Ta bort blasten på blomkålshuvudet och skär av små buketter längs roten. Lägg sedan i ett durkslag och skölj av.
Koka blomkålen i vatten och en halv grönskaksbuljongtärning.
Skär kasslern i bitar. Stek i stekpanna med smöret. Pudra mjölet över kasslern och blanda ihop.
Häll på mjölken och rör om tills såsen blir tjock. Krydda såsen.
När blomkålen är mjuk slå av den i ett durkslag och häll i en ugnsfast form.
Häll kasslersåsen över, och avsluta med lite ost.
In i ugnen i ca 15 min eller tills gratängen fått fin färg.


Innan ugnen



Färdig


Mycket gott och enkelt. Servera med en sallad och ev knäckebröd.

Nu är klockan snart halv åtta, och då är TVn här hemma bokad för halv 8 hos mig. Ger lite inspiration i matlagningen tycker jag. Någon mer som brukar följa det?

 

 

 

 



Soadastreamat vatten med blåbär & citron

Min favorit dricka har på senaste tiden blivit denna:
Soadastreamat vatten, med en skvätt citronsaft och blåbär.




 
Så här fint ser det ut, mycket gott och nyttigt är det också.
Blåbär innehåller antioxidanter, som är bra för kroppen.

Hoppas ingen är insnöad eller utan el nu när det är snökaos och kallt ute!


Tacoknyte & Gucamole







Detta åts förra helgen, denna helg har jag inte tagit några bilder, då vi varit hos svärmor och svärfar och firat min sambo som fyllt 25 år.

Recept på Tacoknyte
Tacoköttfärs
Tortilla bröd
Lagrad stark ost

Rulla ihop som en rulle med kanten nedåt, eller vik in kanterna och rulla.
In i ugnsfast form i ugnen ca 10 min på 200 grader.

Recept på Gucamole
2 avocadon
2 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor (beroende på hur stark man vill ha den)
Salt & peppar

Mixa ihop allt (testa ev med tomatbitar och lite gullök att blanda i slutet)

Nu ska jag försöka komma igång med denna blogg :)

Har länge fundreat över att skaffa en matblogg.
Jag har alltid varit intresserad av mat, god sådan :) Mitt tidigaste matminne måste vara när jag var ca 6 år. Jag och min bästa kompis på den tiden Mela, och jag skulle laga något till lunch. Det blev en slags fiskhamburgare, med formfranska, fiskpinnar och en rode island sås. Detta lagades ofta till lunch kommer jag ihåg.

Eftersom tiden har gått och jag blivit äldre har jag väl lyckats med lite mer avancerade och godare rätter. Tycker mycket om ädelostar, salami, lufftorkad skinka, oliver detta har mamma bjudit mig på, då ingen annan i familjen tycker om sådant. Jag har fått höra av endel under min uppväxt att jag är en gourmet därav namnet på bloggen.

Mitt intresse för att baka, det började på allvar när jag träffade Fia en kompis på gymnasiet, vi gick ofta hem till henne efter skolan och bakade kladdkaka, efter konstens alla regler...ja ibland blev det kalasbra, ibland mindre bra..men det var iaf där det började..

Min digitalkamera har lagt av, så nu i början blir det bilder från min mobil..ska köpa en ny kamera snart, jag lovar!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0